28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

DSC 4441Зупинення розповсюдженості захворювання на вірусні гепатити та досягнення ефективних результатів потребує значних внесків у програму лікування кожного хворого від органів державної влади та місцевого самоврядування. Та ні в Миколаївський області, ні в місті Миколаїв немає комплексного підходу до вирішення проблеми ВГС.

Незважаючи на те, що всі соціально небезпечні, тим більше інфекційні хвороби – медико-соціальна проблема, в нашому регіоні вважається, що її вирішенням повинні займатися тільки медичні заклади. Запитайте сьогодні будь-якого працівника соціальної сфери, чи надають вони допомогу, соціальні послуги нашим громадянам, у зв'язку із цією хворобою, і в 99% відповідей почуєте, «що це не наша справа. Нею займаються медичні працівники». А хвороба тому і називається соціально-небезпечною, що несе в собі значну соціальну складову.

DSC 4381

28 липня 2016р., за підтримки Управління охорони здоров'я, Альянсом громадського здоров'я та ВБО «Ініціатива заради життя», МБФ «Юнітус», МОБФ «Віта-Лайт», Асоціацією ЛГБТ «ЛіГа», Миколаївським обласним центром здоров'я», обласною інфекційною лікарнею була проведена інформаційно-профілактична акція «Вимагаємо ефективного лікування!» В заході також приймав участь Міський відділ охорони здоров'я, який і розповсюдив інформацію про акцію серед міських медичних закладів, що допомогло залучити пацієнтів лікарень пройти тестування.

В рамках акції городяни мали можливість пройти експрес-тестування на вірусний гепатит С та отримати фахову консультацію лікарів щодо профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

Тестування проводилось у найбільш жвавих районах міста: на Центральній вулиці міста – Соборній, біля Сіті Центру на Содовій, та районі ринку «Колос» та міського автовокзалу – супермаркету «Велмарт».

DSC 4395

Беручи до уваги те, що Україна стоїть на першому місці в Європі за рівнем захворюваності і темпами поширення вірусного гепатиту С та те, що у 80% хворих цей вірус виявляють уже в хронічній стадії - своєчасна діагностика є дуже важливою для попередження розповсюдження та хронізації захворювання.

DSC 4219

Впродовж акції у місті Миколаєві було протестоване 165 осіб та виявлено 10 позитивних результати, що становить 6%. Цей показник епідеміологічного процесу є вкрай невтішним. Тому ми закликаємо і громадськість і тих, кого торкнулася проблема лікування такої важкої хвороби не бути байдужими. Приєднуйтесь до нашої боротьби! Разом ми змусимо нашу владу розробити, прийняття та фінансувати ефективну програму профілактики та лікування гепатитів беручи до уваги мировий та вітчизняний опит.

DSC 4359

5464654