Резолюція учасників «круглого столу» на тему «Ефективність міської цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013 – 2016 роки. Місце громадянського суспільства в її реалізації»

Р Е З О Л Ю Ц І Я

учасників «круглого столу» на тему «Ефективність міської  цільової соціальної програми

 протидії   захворюванню  на  туберкульоз  на  2013 – 2016 роки.   Місце  громадянського

суспільства в її реалізації».

 

Ми, учасники  «круглого столу» на тему «Ефективність міської цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013 – 2016 роки. Місце громадянського суспільства в її реалізації», розглянувши та обговоривши проблеми, які стосуються забезпечення профілактики туберкульозу та лікування хворих на туберкульоз, з метою поєднання зусиль органів влади та громадських організацій міста в роботі по соціальній мобілізації суспільства у боротьбі із туберкульозом, рекомендуємо:

1. Миколаївській міській раді внести зміни та доповнення до міської цільової соціальної Програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013 – 2016 роки, затвердженої рішенням міської ради від 16.05.2013 № 28/5 (далі – Програма), зокрема доповнити Програму додатком 4 «Стратегія з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації щодо протидії туберкульозу у місті Миколаєві на 2015-2016 роки».

2. Миколаївській міській раді при формуванні бюджету міста на 2015 рік передбачити фінансування завдань і заходів Програми. Забезпечити роботу МПТД, як міського комунального закладу, на перехідний  період медичної реформи. 

3. Підвищити роль координаційної ради з питань боротьби з наркоманією, незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, алкоголізмом, захворюванням на СНІД і туберкульоз при виконкомі Миколаївської міської ради в питаннях реалізації міської Програми шляхом надання її рішенням розпорядженнями міського голови обов’язкового для виконання характеру.

4. Управлінню охорони здоров`я продовжити роботу по інформуванню населення міста про доступність діагностування і лікування туберкульозу, в тому числі шляхом видання та поширення електронного бюлетеню з актуальних питань профілактики та лікування туберкульозу, подолання проблеми стигматизації  хворих.

5. Розповсюдити скринінгове тестування населення, як потужного профілактичного заходу в органах, установах, закладах місцевого самоврядування та громадських організаціях.

6. З метою залучення до надання соціальних послуг неурядових  організацій, відновити дію рішення міської ради про механізм соціального замовлення.

7. Управлінню освіти, центру соціальних служб для молоді проводити постійні просвітницькі заходи в учбових закладах міста, направлені  на формування здорового способу життя молоді та профілактики туберкульозу в молодіжному середовищі. 

8. Громадському сектору активно впроваджувати  послуги з соціального супроводу представників груп населення, вразливих до туберкульозу, в тому числі шляхом залучення позабюджетного асигнування до вирішення питань міської цільової соціальної програми протидії туберкульозу.

9. Оприлюднити резолюцію засідання «круглого столу» на сайтах міського управління охорони здоров`я, громадських організацій.

 

Учасники «круглого столу» розуміють, що вирішити  медико-соціальну проблему туберкульозу не можна тільки за кошти міського бюджету. Тому ми звертаємося до громадськості, бізнес-структур, засобів масової інформації: поєднати зусилля та налагодити ефективне співробітництво на принципах соціального партнерства. Кінцевою метою цієї найважливішої роботи повинно стати подолання епідемії туберкульозу.

5464654