Круглий стіл: «Ефективність міської цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016роки. Місце громадянського суспільства в її реалізації»

2014-12-09.125 листопада 2014 року у приміщенні бізнес-центру «Олександрівський» відбувся круглий стіл з питань протидії туберкульозу у місті Миколаєві за участю заступника міського голови Сапожнікової М.О., начальника міського управління охорони здоров’я Дергунової Л.Ю. виконавчого директора Миколаївського регіонального відділення АМУ Яблоновської Т.О., головного лікаря міського протитуберкульозного диспансеру Диннік Т.Д., директора міського територіального центру соціального обслуговування департаменту праці та  соцзахисту населення Самерханової Л.І.

Також у роботі круглого столу прийняли участь голови та секретарі спостережних комісій райадміністрацій міста, представники громадських неурядових організацій Миколаївського обласного громадського молодіжного руху «Пенітенціарна ініціатива», Миколаївського обласного благодійного фонду боротьбі з туберкульозом «Віта-лайт», Миколаївського обласного відділення «Рух в підтримку колишніх в’язнів України «Подолання», Миколаївської асоціації Віл-інфікованих»Час життя», Всеукраїнської благодійної організації «Ініціатива заради життя», члени Координаційної ради з питань боротьби з наркоманією, незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, алкоголізмом, захворюваннями на СНІД та туберкульоз при виконкомі Миколаївської міської ради.

Під час круглого столу було обговорено питання щодо поєднання зусиль органів влади та громадських організацій міста в роботі по соціальній мобілізації суспільства у боротьбі із туберкульозом.

2014-12-09.3Начальник міського управління охорони здоров’я Дергунова Л.Ю. розповіла про проведену роботу з реформування системи охорони здоров’я у місті та основні проблеми і перспективні завдання для покращення протитуберкульозної роботи в місті.

Заступник міського голови Сапожнікова М.О. відмітила позитивний досвід спільної роботи громадських організацій та виконавчих органів міської ради при проведенні громадської експертизи роботи останніх щодо забезпечення профілактики туберкульозу та лікування хворих на туберкульоз, яка була проведена в рамках проекту «Здоров’я міської громади під контроль громадськості». Запропонувала громадським організаціям і надалі займати активну позицію у протитуберкульозній роботі.

Член робочої групи проекту «Здоров’я міської громади під контроль громадськості» Поляков О.М. ознайомив присутніх з АКСМ-стратегією (адвокація, комунікація, соціальна мобілізація) з реалізації програмних завдань протидії туберкульозу що буде винесена на розгляд міської ради.

Директор Миколаївського обласного відділення «Рух в підтримку колишніх в’язнів України «Подолання» Спінул І.Д. зупинився на проблемах, що виникли у хворих на туберкульоз в  зв’язку з веденням в дію наказу Міністерства охорони здоров’я  № 620, наголосив про необхідність збереження міського протитуберкульозного диспансеру та підвищення рівня обізнаності людей про симптоми цього захворювання, його діагностику та лікування.

Після доповідей на спільних дебатах було обговорено текст резолюції учасників круглого столу (додається).

 

5464654