Виклик туберкульозу (Challenge TB)

16300267 1799816030343790 1417212047541090412 o

30 січня у м.Києві відбулася зустріч патнерів проекту «Виклик туберкульозу (Challenge TB)» з метою презентувати та офіційно передати ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» алгоритми впровадження пацієнт-орієнтованих моделей амбулатопрного лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз (МРТБ), розроблені РАТН в рамках проекту USAID «Виклик туберкульоз».
З привітальними словами виступили присутні на зустрічі Радник генерального директора з питань туберкульозу начальник відділу профілактики та лікування туберкульозу ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Яна Терлеєва, cтарший технічний радник з питань туберкульозу Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Еріка Вайтек та Голова Предствництва РАТН в Україні Катерина Гамазіна.
Радник генерального директора з питань туберкульозу, начальник відділу профілактики та лікування туберкульозу, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Яна Терлеєва розповіла про реформу туберкульозних послуг в Україні з наданням пріоритету амбулаторному лікуванню хворих.
Голова Предствництва РАТН в Україні Катерина Гамазіна виступила з доповіддю про допомогу хворим на хіміорезистентний туберкульоз шляхом надання комплексу послуг, орієнтованих на потреби пацієнта, в рамках Проекту USAID «Виклик туберкульозу» в Україні.
Також у зустрічі прийняли участь представники неурядових організцій, які реалізують впровадження пацієнт-орієнтовних моделей в пілотних регіонах проекту та їх колишні клієнти, а саме:
Виконавчий директор ВБО «Ініціатива заради життя» Олена Чуприна розповіла про досвід та приклади успішного впровадження пацієнт-орієнтованої моделі лікування МРТБ категорії «колишні в’язні» у м.Миколаїв та Миколаївській області. Також з розповіддю про власний досвід участі у проекті «Challenge TB» як клієнт ВБО «Ініціатива заради життя» виступив Іван К., який вже успішно завершив лікування.
Директор Миколаївсього місцевого благодійного фонду «Вихід» Олена Горячева розповіла про приклади успішного впровадження пацієнт-орієнтованої моделі лікування в рамках своєї організації.
Також від Миколаївської області на зустрічі була присутня Районний фтизіатр Вітовської ЦРЛ, Голова Вітовської мультидисциплінарної команди Піхтерєва Л.О..
Керівник медико-соціальної служби Благодійної організації «Світло надії» (м. Полтава) Олександр Соляник поділився успіхами впровадження пацієнт-орієнтовних моделей лікування МРТБ. Про власний досвід участні в проекті USAID «Виклик туберкульозу» розповів колішній клієнт БО «Світло надії», який на сьогоднішній день успішно завершив лікування Михайло Т..
Про організацію надання якісної медичної допомоги хворим на мультирезистентний мутеркульоз на стаціонарному та амбулаторному етапах з урахування потреб пацієнтів розповіла старший науковий співробітник відділу хіміорезистентного туберкульозу Національного інституту фтізіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України, Литвиненко Наталія.
Консультант РАТН Світлана Окромешко розповіла присутнім про стретегію надання соціально-психологічної підтримки хворим на МРТБ у Миколаївській та Полтавській областях для формування стійкої прихильності до лікування на амбулаторному етапі.
Координатор проекту РАТН Ольга Павлова освітила у своїй доповіді дорожню карту впровадження в Україні системи лікування туберкульозу, орієнтованої на потреби пацієнта.

5464654