Круглий стіл «Забезпечення доступу до ЗПТ в місцях перебування затриманих», Харків

20 листопада 2013 р. на базі Обласного центру боротьби зі СНІДом за ініціативи лідерів уразливих груп (учасників ЗПТ, споживачів ін’єкційних наркотиків) було проведено круглий стіл на тему «Забезпечення доступу до ЗПТ в місцях перебування затриманих та установах виконання покарань Харківської області – крок до дотримання прав людини в Україні» .

DSCN0442Підставою для зустрічі учасників є необхідність розробки та прийняття механізму впровадження міжвідомчого наказу №821/937/1549/5/156 від 22.10.2012 «Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії».

До участі у роботі круглого столу були запрошені представники Державної пенітенціарної служби України, Міністерства внутрішніх справ, медичні фахівці, правозахисники, клієнти ЗПТ та інші зацікавлені сторони.

На сьогодні учасниками ЗПТ у Харківському регіоні є 140 осіб. Не зважаючи на те, що ЗПТ є найбільш дієвим механізмом соціалізації наркозалежних, не можна ігнорувати той факт, що близько 30% клієнтів ЗПТ перебувають під слідством, а тому питання щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії при затриманні або арешті пацієнтів програми є актуальним.

З доповідями щодо зазначеного питання виступили: правозахісниця (ХПГ) Айгуль Муканова, клієнти ЗПТ – Іванцова Оксана та Авдєєв Олександр, директор ХОБФ «Парус» Костянтин Ключарьов, в.о. головного лікаря  ОЦПБС - Элла Югай.

В результаті обговорення було визначено наступне:

1. Необхідність проведення інформаційно-просвітницьких заходів серед співробітників органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів з питань сутності та впровадження лікування препаратами замісної підтримувальної терапії наркозалежних осіб.

2. Було досягнуто домовленість щодо проведення візитів правозахисників  до визначених установ з метою інформування про діючий спільний Наказ № 821/937/1549/5/156 від 22.10.2012 «Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії» та перевірки умов для впровадження цього Наказу у разі необхідності.


Информацию для публикации подготовила Жуган Татьяна,

Региональный координатор Харьковской области

5464654