Еще раз о летнем лагере для лидеров сообществ

 

З 31 серпня по 03 вересня 2013 року в смт. Коблево відбувся літній табір з мобілізації спільнот для лідерів уразливих груп до ВІЛ (зокрема, СІН/ЗПТ, особи, які звільнились з місць позбавлення волі, ЧСЧ/ЛГБТ, діти вулиці, ПКС, ЛЖВ) в рамках проекту «Разом до спільної мети!», реалізований ВБО «Ініціатива заради життя» за фінансової підтримай ВБО «Мережа ЛЖВ» в рамках 10 Раунду Глобального Фонду.

SAM 2319Основною метою заходу було - посилення потенціалу лідерів спільнот, уразливих до ВІЛ, 9 областей України.

Табір включив в себе 4 великих теоретичних блоку: «Лідерство», «Командоутворення», «Фандрайзинг», «Мобілізація спільнот» і кожен день був присвячений окремій темі.

Чому саме ці темі? «Лідер. Лідерство» - володіючи знаннями і розумінням що це таке наші лідери зможуть краще розуміти свою роль, що надалі зможе позитивно вплинути на розвиток і зміцнення систем спільнот в подоланні епідемії ВІЛ/СНІД, в Україні. «Команда. Командоутворення», - добре спрацьована команда надзвичайно ефективна і практично непереможна. «Фандрайзинг» - одна з тем, яка дуже актуальна для щойно створених ініціативних груп і організацій. З кожним роком фінансування зменшується, тому вміння залучення коштів і ресурсів відіграє важливу роль у майбутньому для спільнот, уразливих до ВІЛ. «Мобілізація спільнот» - активність і високий потенціал самоорганізації різних спільнот дуже потрібні і життєво необхідні самим спільнотам, їх лідерам. Самоорганізація відіграє важливу роль у позитивних особистісних і соціальних перетвореннях. Самоорганізація як соціальне і психологічне явище надзвичайно сильна і важлива для людей, в неї залучених. Вона вимагає витрат енергії і дає силу, наділяє мотивацією та енергією. Саме самоорганізація і спільноти дають людині почуття приналежності до групи,до більшої спільності, допомагають відчувати своє значення в соціальному світі, навіть сенс життя.

Програма заходу складалася з тренінгових занять з вище вказаних тем, а також презентаціям реалізацій концепт-ноутів, які були розроблені в рамках минулого тренінгу «Соціальної мобілізації», успіхів і труднощів реалізації проекту в областях.

У ході проведення сесій учасники відзначили, що найбільш їм запам'яталися: «Три теорії лідерства, хто такий лідер», «Формування команди-сила в єдності!», практична вправа «Слон», де кожному члену групи необхідно було намалювати свою частину слона, при цьому учасникам було заборонено розмовляти і листуватися між собою та не дивлячись на всі перешкоди і ускладнення ними були намальовані два чудових слона. Особливо яскраві враження учасникам приніс квест з фандрайзингу, де 5 командам було запропоновано попрактикуватися в залученні благ для своєї команди, а саме не використовуючи грошових засобів членів групи, принести і виконати наступні завдання: 10 пластмасових стаканчиків; 1 персик; сувенір; три добровольця, які не беруть участь у заході і намалюють сніговика, людей, які вирішать їм арифметичні задачі, «крик папуги» та предмет/річ, яка необхідна команді. Всі команди успішно залучили блага у свою групу, отримавши масу приємних вражень і практичних навичок.

Окремо хочеться відзначити лідерів із Херсона, Маріуполя, Миколаєва, Запоріжжя, Полтави та Дніпропетровська, які поділилися своїми успіхами, діяльністю та досвідом серед учасників літнього табору. Їх прагнення, запал і віра в краще, заразила всіх учасників та підвищила впевненість в свої сили.

«Літній табір в Коблево показав, як виросли лідери, представники спільнот, за час участі в проекті, сам табір залишив хороші враження, і мене підтримають учасники, на довго.» - говорить лідер Запорізької області Коршунов Деніс – «Після стількох класних презентацій які презентували під час табору Полтава, Маріуполь, Миколаїв та інші, після такого часу спілкування з учасниками табору впевнений буде ще про що розповісти і поділитися досвідом вже з новими лідерами які так само взяли участь у таборі, і хочу зазначити, що завдяки проектам з " Мобілізації спільнот" з'являються люди які хочуть продовжувати почате і впроваджувати в життя отримані знання, а це впевнений заслуга і спасибі тренерам і людям що зібрали нас усіх в одному місті. Хочеться сказати не тільки від нас, а й від усіх – спасибі за таку можливість бути разом, ділитися знаннями, досвідом і взагалі стільки хороших розумних не далеких людей, а так як тема, сенс усіх подібних зустрічей допомогти людям, то ясна річ розумієш скільки хороших людей навколо є .....»

Літній табір об'єднав учасників, зарядив позитивними емоціями, надихнув і підсилив потенціал лідерів спільнот.

5464654