Медіація

от 28.05 1

25 травня в Миколаєві розпочалася реалізація проекту з навчання фахівців, здатних надалі допомогти у вихованні і становленні важких підлітків. В рамках проекту будуть підготовлені 30 фахівців-медіаторів.

Медіація (в праві) - одна з технологій альтернативного врегулювання спорів (англ. Alternative dispute resolution, ADR) за участю третьої нейтральної, неупередженої, не зацікавленої в даному конфлікті сторони - медіатора, який допомагає сторонам виробити певний угоду щодо суперечки. При цьому сторони повністю контролюють процес прийняття рішення щодо врегулювання спору та умови його дозволу.
Як відомо, зростання і формування особистості дитини не завжди проходять гладко. На цьому шляху дитина може оступитися, допустити помилки, порушити правила соціуму і навіть закон. Чи стануть в подальшому такі правопорушення звичними і постійними або все ж дитина зможе витягти зі своїх вчинків уроки і сформувати повагу до норм життя, залежить від багатьох чинників.
Більшість дітей і молодих людей все ж «переростають» протиправну поведінку. Однак так буває не завжди. У той же час «каральні» заходи, постановка на спеціальний облік, осуд далеко не завжди відіграють позитивну роль і ведуть до виправлення молодих людей. Більш того, без належного захисту прав, соціальної підтримки все це може привести до нетерпимості до них в сім'ї, школі, відторгнення соціумом.
Допомогти дитині зрозуміти наслідки своїх дій, знайти шляхи для конструктивного вирішення конфліктів, які привели до правопорушень, може як сім'я, так і спеціально підготовлений фахівець з медіації.

от28.05 2
Для підготовки медіаторів, які будуть надавати допомогу неповнолітнім, схильним до правопорушень, Всеукраїнська благодійна організація «Ініціатива заради життя» виступила ініціатором створення Миколаївської Школи медіації.
Ідея отримала підтримку Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини. Партнерами в реалізації проекту стали громадська організація «Луганський гуманітарний центр» і Центральна міська бібліотека ім. М. Л. Кропивницького.
В рамках проекту будуть підготовлені 30 фахівців з медіації, які в подальшому будуть допомагати неповнолітнім та їхнім родинам вирішувати конфліктні ситуації, попереджаючи неприйнятну поведінку неповнолітніх і захищаючи їхнє право на захист і турботу.
Викладати в Миколаївській Школі медіації будуть досвідчені фахівці: А.С. Звонок - кандидат психологічних наук, викладач Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Є.О. Дідоренка і Д.А. Звонок - викладач Луганського національного університету ім. Т. Шевченка (коаліція громадських організацій "Українська миротворча школа", інформаційний центр «Майдан моніторинг»).
В якості підготовки до початку роботи школи 11 травня проведено презентаційна зустріч з представниками служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, департаменту освіти Миколаївської міської ради, представниками поліції, юстиції, громадських організацій.
Керівник проекту Л.Ф. Клопова повідомила про основні цілі та завдання проекту, умови для навчання в Миколаївській Школі медіації. Кандидат філософських наук, викладач Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Є.О. Дідоренка, керівник благодійної громадської організації «Луганський гуманітарний центр» В.І. Поклад розповів про досвід підготовки медіаторів його організації в Луганській області і про саму послугу медіації.
Інформація викликала інтерес у учасників, які активно обговорювали запропоновану тему і майбутня співпраця.
10 і 12 травня пройшли робочі зустрічі з майбутніми учасниками Миколаївської Школи медіації, обговорені умови їх участі в проекті, намічені найближчі плани.
25 травня Миколаївська Школа медіації розпочала свою роботу.

 

5464654