Гепатит С: гра на виживання?!

DSCN1777У світі понад 150 млн. людей інфіковані гепатитом С. За даними МОЗ в Україні зареєстровано понад 73 тисячі осіб, хворих на вірусний гепатит С, з яких значна кількість потребує негайного лікування. Втім, за оцінками ВОЗ в Україні не менше 5% населення інфіковано ВГС та лише 10% хворих, які терміново потребують лікування від гепатиту С, зможуть отримати його за державний кошт! Крім того небезпека розповсюдження епідемії посилюється в умовах економічної кризи та військових дій на сході країни.

Внаслідок надзвичайної контагенозності вірусів гепатиту В та С рівень інфікованості цими гепатитами у десятки разів перевищує показники інфікованості ВІЛ-інфекції, тому кількість хворих на вірусні гепатити в світі щонайменше в 14 – 15 разів перевищує кількість хворих на ВІЛ. За підрахунками науковців, на теперішній час спостерігається пандемія гепатиту С, яка за масштабами та кількістю інфікованих в 4 – 5 разів перевищує розповсюдженість ВІЛ-інфекції.

DSCN1779
Більшість хворих на хронічні форми вірусного гепатиту В і С є особи працездатного та репродуктивного віку, соціально адаптовані. У зв'язку із цим ситуація негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.
4 квітня Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров'я», Міжнародний фонд «Відродження» спільно із Всеукраїнською благодійною організацією «Ініціатива заради життя» в рамках Всеукраїнської акції «Гепатит С: гра на виживання?!», яка покликана донести до державних органів влади на національному та місцевому рівні нагальну проблему необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С (ВГС), провели дискусійне обговорення проблеми в Миколаївській області в форматі «круглого столу». В дискусії прийняли участь керівники медичної галузі, депутати Миколаївської міської ради, керівники громадських організацій та громадяни, яких безпосередньо торкнулася проблема захворюваності та лікування вірусного гепатиту.
Вікторія Лапшина, ВБО «Ініціатива заради життя». Громадський сектор приєднався до вирішення проблеми подолання захворюваності на вірусні гепатити. У 2015 році Альянс розпочав першу програму лікування препаратом нового покоління – собосфувіром, якою планується охопити до 2000 осіб. За результатами першого етапу програми у понад 90% з декількох десятків вже пролікованих пацієнтів вірус гепатиту С не виявляється!
Зупинення розповсюдженості захворювання на вірусні гепатити та досягнення ефективних результатів потребує значних внесків у програму лікування кожного хворого від органів державної влади та місцевого самоврядування. Та ні в області, ні в місті немає комплексного підходу до вирішення проблеми ВГС. Незважаючи на те, що всі соціально небезпечні, тим більше інфекційні хвороби – медико-соціальна проблема, в нашому регіоні вважається, що її вирішенням повинні займатися тільки медичні заклади. Запитайте сьогодні будь-якого працівника соціальної сфери, чи надають вони допомогу, соціальні послуги нашим громадянам, у зв'язку із цією хворобою, і в 99% відповідей почуєте, «що це не наша справа. Нею займаються медичні працівники». А хвороба тому і називається соціально-небезпечною, що несе в собі значну соціальну складову.

DSCN1787
В 2013 році в області був розроблений проект комплексної програми профілактики та лікування гепатитів, в якому було передбачено і виділення коштів з місцевих бюджетів на профілактику та лікування, але грошей для її втілення не знайшлося.
Тому ми закликаємо і громадськість і тих, кого торкнулася проблема лікування такої важкої хвороби не бути байдужими і ініціювати розробку та прийняття програм профілактики та лікування гепатитів. Тому що тільки в випадку наявності програми можливо добитися і коштів на її реалізацію. Цій темі і була присвячена наша дискусія.
В ході обговорення стало зрозуміло, що основний бар'єр в профілактиці та лікуванні гепатитів – відсутність достатніх коштів на придбання схем лікування, розхідних матеріалів для забезпечення проведення аналізів та контролю за ходом лікування пацієнта. Є і організаційні проблеми, такі як невизначеність груп ризику на захворюваність на гепатити, низький рівень просвітницької роботи, непорозуміння у веденні реєстру хворих, не залучаються до соціального супроводу громадський сектор.
Зважаючи на це ми рекомендуємо від імені громадських організацій, які мають досвід роботи у роботі з профілактики соціально-небезпечних хвороб та надання соціальної підтримки хворим, обласній раді прийняти цільову соціальну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2020року з компонентом «АКСМ-стратегії» та вже на 2017 рік передбачити фінансування хоча би окремих її заходів, наприклад, лікування дітей. З метою своєчасної підготовки проекту програми профілактики та діагностики вірусних гепатитів на 2017-2010роки створити робочу групу із залученням представників НУО та забезпечити широке громадське обговорення проекту програми, в першу чергу із тими громадянами, яких торкнулася проблема захворювання на гепатити і неможливості її самостійно вирішувати. Медичним закладам і установам, громадським організаціям вести широку інформаційну роботу щодо можливості на необхідності виявлення маркерів на гепатити, дотримання здорового способу життя, в першу чергу в молодіжному середовищі.
Хочу сказати, що дискусія у нас інколи була «гаряча», не завжди у громадськості і представників медичних закладів співпадають погляди на шляхи вирішення проблеми, але всі ми щиро вболіваємо за своє здоров'я, здоров'я своїх близьких, в першу чергу дітей,і тому налаштовані на спільну працю і позитивний кінцевий результат.

5464654